Maud Reinalter was de speciale gast op de eerste Networking Lunch die vakorganisatie CFA Society Belgium exclusief voor vrouwen organiseerde. Een aanleiding om met Investment Officer stil te staan bij de rol van vrouwen in de financiële sector.
Bron: Muriel Mattiussi-Kirchhof | Emmanuel Vanbrussel, Investment Officer, 15/10/2024
Bron: Ruben Mooijman, De Standaard, 20 juni 2024
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be
Sinds het begin van het jaar hebben de aandelenmarkten sterke prestaties opgetekend: alle regio's laten een positieve prestatie zien, met een stijging van 18% voor de MSCI USA die de prestaties van andere indices ondersteunt. Kunstmatige intelligentie (AI) blijft de IT-sector in de VS omhoog stuwen en zelfs met een aanpassing van het aantal en timing van renteverlagingen, waren de bedrijfsresultaten beter dan verwacht en gunstig voor de aandelenmarkten. Andere regio's (exclusief de VS) hebben een iets lagere maar positieve prestatie van ongeveer 10% in de eerste helft van het jaar opgetekend. Voor Europa moet de terugkeer van het vertrouwen van bedrijven (PMI-indicatoren), de opleving van de economische groei in Duitsland en de beter dan verwachte bedrijfsresultaten worden vernoemd. Aandelen van opkomende markten werden gedreven door sterke groei en structurele hervormingen in India en maatregelen met betrekking tot de vastgoedmarkt in China. Ten slotte hebben Japanse aandelen geprofiteerd van de zwakte van de yen en de voortzetting van maatregelen die moeten leiden tot een verbetering van de corporate governance in Japanse bedrijven.
Aan de andere kant heeft de obligatiemarkt te lijden gehad onder een grote aanpassing op het gebied van renteverlagingen en een 'sticky' (hoger dan verwacht) inflatie. De Barclays-index van hoogwaardige obligaties in de eurozone verloor ongeveer 1% over dezelfde periode. Vanwege de compressie van de risicopremies hebben bedrijfsobligaties beter gepresteerd dan overheidsobligaties en blijven de spreads van hoogrentende obligaties historisch gezien op zeer lage niveaus. Er was ook een sterke volatiliteit op de rentemarkten merkbaar, waarbij de Duitse 10-jaarsrente tussen de 2% en 2,7% schommelde dit semester. De risicopremies weerspiegelen dus eerder een 'goldilocks'-scenario.
Tot slot hebben grondstoffen een sterke prestatie geleverd, vooral voor industriële en edele metalen, met goud dat $2.450 per ounce heeft aangetikt.
In de Verenigde Staten verwacht Belfius AM een groei van 2.4% voor 2024, gedreven door een robuuste binnenlandse vraag en investeringen in nieuwe technologieën. In Europa komt het Verenigd Koninkrijk uit de recessie en herwint Duitsland het vertrouwen in de industrie. Onze prognoses gaan uit van een groei van 0.7% in de eurozone. In China zou de groei rond de 4.7% moeten kunnen blijven dankzij stimuleringsmaatregelen, maar blijft deze ver onder het niveau van 5% dat we de afgelopen jaren hebben gezien vanwege de impact van structurele economische problemen.
Hoewel het voor de inflatie langer duurt dan verwacht om af te nemen als gevolg van een sterke activiteit in de dienstensector, verwachten we een matiging als gevolg van de daling van de kosten van huisvesting en lonen in de Verenigde Staten. Hierdoor is er voor dit jaar een renteverlaging mogelijk. In Europa staan twee renteverlagingen van de ECB op de agenda, waarvan er één al in juni heeft plaatsgevonden, en we verwachten een daling van de inflatie tot 2,6%.
De ECB is deze maand begonnen met het verlagen van de rente, terwijl de markt geen renteverlaging van de Fed verwacht voor de winter.
Voor de eerste keer in de geschiedenis verlaagt de ECB de rente voor de Fed. De verlaging van de rente door de ECB bevordert op korte termijn de economische heropleving in de eurozone en heeft een positieve impact op de financieringsvoorwaarden van bedrijven. Daarom is Belfius AM positief over bepaalde cyclische sectoren zoals de basismaterialen, die profiteren van het einde van de voorraadafbouw bij bedrijven. Cyclische sectoren bestaan uit bedrijven die als eerste profiteren van de economische heropleving. Naast de basismaterialen zijn er de industrie, de consumentensector en de vastgoedsector. Tijdens een economische heropleving heeft de consument meer middelen om auto's te kopen, zijn woning te verbeteren, te reizen of uit eten te gaan. Bovendien heeft een daling van de inflatie een positief effect op de beschikbare inkomens. Een andere beleggingsstijl die kan profiteren van het begin van de renteverlagingcyclus zijn kleine beursgenoteerde marktkapitalisaties (small caps). We zien al meer dan een jaar een zwakke prestatie ten opzichte van de grote ondernemingen (large caps), maar er zijn steeds meer argumenten om de positie in die kleine beursgenoteerde bedrijven op te trekken: een vrij significante en historische zwakke beursprestatie, zeer aantrekkelijke waardering die kan fungeren als een 'margin of safety' in geval van beurscorrectie en de renteverlaging die hun financieringskosten op een positieve manier ondersteunt. Vergeleken met grote ondernemingen zijn small caps ook gevoeliger voor rentebewegingen, voornamelijk als het renteverlagingen zijn.
Wat obligaties betreft, wordt de communicatie van de Fed door de markten geïnterpreteerd als "higher for longer", wat neerkomt op een omgeving met hoge rentevoeten voor een periode die langer dan verwacht is. De inflatie neemt af in de Verenigde Staten, maar langzamer dan verwacht. Dit betekent dat men zich niet moet overhaasten om te investeren in obligaties in USD en worden langere looptijden beter vermeden. Wat de eurozone betreft daalt de inflatie zoals verwacht. Bovendien heeft de structurele kwetsbaarheid van de economische groei de ECB aangemoedigd om de rentetarieven sneller te verlagen. Aangezien de Duitse 10-jaars rente zo goed als ons objectief bereikt heeft en de risicopremies van bedrijfsobligaties aantrekkelijk blijven, geven we de voorkeur aan kwalitatieve bedrijfsobligaties in euro gezien de kredietkwaliteit van deze bedrijven en de zeer sterke vraag in het "Investment Grade" bedrijfsobligatiesegment.
De fundamentele bedrijfscijfers blijven sterk, wat een positief beeld ondersteunt voor aandelen.
Het kwartaalresultatenseizoen was aan beide zijden van de Atlantische Oceaan robuust. In de Verenigde Staten zien we een stijging van 7% (tegenover hetzelfde trimester vorig jaar) in de winst voor de S&P 500, voornamelijk te danken aan grote technologiebedrijven met een recordgroei van 35% op jaarbasis. Neem bijvoorbeeld de Californische halfgeleidergigant Nvidia, die zijn nettowinst in een jaar tijd met zeven heeft vermenigvuldigd tot $14.9 miljard. We zien in de resultaten van bijvoorbeeld Microsoft, Broadcom en HP dat de AI-rally aanhoudt en dat de golf van investeringen in infrastructuur en productinnovatie voor ons ligt.
In Europa kende de winstgroei een positieve verrassing, hoewel nog steeds negatief op jaarbasis, en hebben bedrijven nog betere vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar. De vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar in Europa zijn dus bemoedigend, met bedrijven zoals Schneider Electric die een organische groei van hun operationele resultaat tussen de 8% en 12% voorziet.
Ten slotte zijn technologie en kunstmatige intelligentie belangrijke drijfveren voor de stijging van de markt, met ongeveer 50% van de sectoren vertegenwoordigd in de S&P 500 gerelateerd aan technologie en groei. Artificiële intelligentie zal ook op lange termijn de groei stimuleren in verschillende sectoren zoals financiële dienstverlening, gezondheidszorg en industrie.
In het algemeen hebben verkiezingen een beperkte korte termijn impact op de financiële markten. Echter, dit keer was er een verrassing in Frankrijk, één van de belangrijkste leden van de eurozone. Het is belangrijk om de resultaten van de nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk op de korte termijn te volgen. Dit omdat de politieke beslissingen van de EU die volgen op deze Europese verkiezingen een significante invloed zullen hebben op een breed scala aan aandelen voor de komende jaren. Op korte termijn zien we dat de spread van de Franse tienjaarsrente tegenover Duitsland het niveau van 80bps heeft bereikt, wat reeds tot verhoogde stress op de markt heeft geleid. Met de mogelijke beslissing van een buitensporige tekortprocedure vanuit Europa in het verschiet, kan dit zorgen voor bijkomende onzekerheid.
Meer in detail stellen we vast dat de Groene partijen mogelijk belangrijke zetels zullen verliezen, omdat onderwerpen zoals kosten van levensonderhoud, immigratie en werkloosheid de klimaatverandering onderaan de prioriteitenlijst werden geplaatst. Dit kan leiden tot herziening van bepaalde bindende doelstellingen voor hernieuwbare energie. Automobielproducenten zoals Volkswagen of Stellantis zouden met name getroffen kunnen worden door deze veranderingen.
Het versterken van de productiecapaciteit van defensie in de EU blijft ook in het middelpunt van discussie staan, en dit kan een significante impact hebben op de hele defensiesector. Het conflict in Oekraïne heeft al geleid tot stimulering van de lucht- en ruimtevaart- en defensieactiviteiten, met bedrijven als Rheinmetall in Duitsland, die sinds het begin van de oorlog in Oekraïne met meer dan 500% zijn toegenomen.
De industriële politiek gericht op het behouden van de concurrentiepositie van de EU ten opzichte van China en de Verenigde Staten zal ook een cruciaal punt blijven. Eurosceptische partijen zijn vaak tegen een eengemaakt blok en stellen dat nationale soevereiniteit voorop moet staan, maar EU-functionarissen stellen dat dit Europa de beste kans geeft om te concurreren met de twee grootste economieën ter wereld. Het is ook mogelijk dat een meer rechtse parlementaire meerderheid zijn standpunt ten aanzien van handel met China versoepelt en bepaalde handelsbeperkingen, tarieven en emissie-eisen vermindert. Dit zou echter schadelijk kunnen zijn voor bedrijven die rechtstreeks concurreren met Chinese producenten, zoals industriële fabrikanten en producenten van elektrische auto's. Uiteindelijk zal Europa proberen banen te behouden en bepaalde industrieën te ontwikkelen, zoals elektronica, digitalisering en kunstmatige intelligentie. De Nederlandse fabrikant van chipmachines ASML en het Duitse Infineon zullen waarschijnlijk nog steeds worden beschermd door Europese wetten op elektronica, zelfs als sommige handelsregels met China worden versoepeld.
Biden vs. Trump
In de Verenigde Staten is het belangrijk om op te merken dat verkiezingsjaren gemiddeld een positieve prestatie laten zien voor Amerikaanse aandelen op de beurs. Tot op heden hebben de markten niet significant gereageerd op de peilingen tussen Biden en Trump (gezien het kleine verschil) en de impact van de veroordeling van Trump op onbesliste kiezers blijft onzeker. Omdat de twee kandidaten verschillen op meerdere punten en de politieke figuur van Trump niet zonder controverse is, moet de investeringsaanpak hiermee rekening houden. Een van de gevolgen is dat Belfius AM minder investeert in Amerikaanse overheidsobligaties op de lange termijn, omdat we verwachten dat de premie op langlopende obligaties verder kan stijgen gezien het begrotingstekort en de (geo)politieke onzekerheid.
Een ander thema dat overeenkomt met enige voorzichtigheid op langlopende obligaties is de inflatoire impact van de twee presidentskandidaten door het verder opleggen van douanetarieven. Als Trump wordt herkozen, is de mogelijke verhoging van douanetarieven inflatoir en legt dit druk op de wereldhandel. Maar tegelijkertijd zien we dat Biden min of meer dezelfde benadering volgt op het gebied van tarieven, maar minder uitgesproken. In ieder geval zijn dergelijke tarieven uiteindelijk destructief voor de wereldwijde groei en zal dit naar verwachting geen enkel land ten goede komen, omdat dit geen geïsoleerd geval is: kunnen de EU en de BRICS-landen dergelijke tendens ook in de komende jaren volgen.
Twee bijkomende zaken om op te merken: op het gebied van belastingen en heffingen weten we dat in 2019 de verlaging van de vennootschapsbelasting door Trump 7 tot 10% heeft toegevoegd aan de winst per aandeel van de S&P 500. Als Trump de belastingen wil verlagen naar 15%, zou dit kunnen suggereren dat de winst per aandeel met ongeveer 5% stijgt. Bovendien hebben Amerikaanse small-cap en mid-cap bedrijven, waarvan de inkomsten meer blootgesteld zijn aan de Verenigde Staten, een sterke beursprestatie gekend aan het einde van 2016 toen Trump voor de eerste keer werd verkozen.
Maar de president staat niet alleen aan de macht en kan dus niet eenzijdig belangrijke beslissingen nemen die de markt kunnen beïnvloeden. De samenstelling van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden is ook belangrijk. De omvang van de meerderheid in één van beide kamers zal waarschijnlijk klein zijn, wat betekent dat de goedkeuring van belangrijke wetgeving tweepartijdige steun vereist. De president kan ook veranderingen doorvoeren via decreten (bijvoorbeeld over handel en douanetarieven) of door de details van bestaande wetgeving te wijzigen.
Ongeacht wie er in het Witte Huis zat, aandelen presteerden beter wanneer de politieke controle van het Congres verdeeld was. Hoewel dit slechts 16% van de tijd gebeurde, behaalden aandelen gemiddeld een goede prestatie van 12.9% per jaar wanneer de leiding van het Congres verdeeld was.
Tot slot valt te noteren dat de meeste investeerders ervan uitgaan dat factoren zoals het beleid van de Federal Reserve, de economische cyclus en de bedrijfswinsten uiteindelijk meer invloed zullen hebben op de lange termijn voor wat betreft financiële markten.
Duurzaam beleggen
De recente geopolitieke gebeurtenissen hebben een dilemma gecreëerd voor producten met ESG kenmerken in Europa. De kwestie van uitsluiting van de nucleaire en defensie-industrie staat centraal in de discussies na de crisis in Oekraïne. Beleggers zijn verdeeld over het onderwerp, waarbij sommigen van mening zijn dat blootstelling aan deze industrieën moet worden toegestaan in producten met ESG kenmerken maar alleen onder bepaalde omstandigheden. Bij Belfius onderzoeken we daarom momenteel de defensiesector als onderdeel van ons ESG-beleid, onze Transition Acceleration Policy (TAP). Het is echter belangrijk op te merken dat de productie van wapens moet worden bekeken in combinatie met het bestuur van deze bedrijven. In alle gevallen zullen bedrijven die opereren in corrupte politieke omgevingen automatisch worden uitgesloten en worden investeringen steeds gedaan in overeenstemming met de wet Mahoux.
De rol van goud
Wat goud betreft, heeft Belfius AM in de klantenportefeuilles nog steeds een positie ter diversificatie. Veel centrale banken in opkomende markten willen hun bankreserves diversifiëren weg van de Amerikaanse dollar om onafhankelijker te worden. Dit ondersteunt de goudprijs op de lange termijn. Na de sterke stijging hebben we onlangs onze positie in goud licht verminderd om obligaties te kopen die dezelfde functie hebben van diversificatie en veilige haven en die bovendien ook een coupon betalen, wat goud niet doet.
Convictie #1: Constructief naar aandelen uit de VS en Europa
In deze context blijft Belfius AM overwogen in aandelen met geografische voorkeur richting de VS en Europese bedrijven, dit met een barbell-benadering die wordt ondersteund door divergentie in de economische cycli. Dit betekent dat we investeren in defensieve sectoren (gezondheidszorg) en cyclische sectoren (materialen). Bovendien voegen we een eerste positie toe in Europese small caps die gevoeliger zijn voor rentetarieven ten opzichte van large caps en die een relatief aantrekkelijkere waardering hebben. Het verschil in monetair beleid tussen Europa en de Verenigde Staten speelt in het voordeel van Europese small caps, die ook goed gepositioneerd zijn om te profiteren van het economische herstel in Europa.
We verwachten geen grote correcties op de markt vanwege de overvloed aan liquiditeit en het sterkere macro-economische klimaat. Het gebruik van market timing zal moeilijker zijn, wat pleit voor een "blijf geïnvesteerd" benadering. Bovendien bieden Europese aandelen een potentieel dividendrendement van ongeveer 3.5%, gecombineerd met aantrekkelijke waarderingen en een herstel van de bedrijfsinkomsten.
Convictie #2: Technologiesector
Technologie is een sector die een zeer grote bijdrage levert aan de winst per aandeel en de mondiale economische groei, met zeer sterke bedrijven op het gebied van balans, vrije kasstroom en langetermijnpositionering dankzij AI en cloudservices. Bovendien is het een sector die minder wordt beïnvloed door de Amerikaanse verkiezingen en zien we een sterke kostenbeheersing bij het management van de meeste bedrijven.
Convictie #3: Gezondheidszorg
Sector die profiteert van defensieve kenmerken en kan minder last heeft van tegenwinden dit jaar (afbouw voorraden) en een opleving van fusies en overnames.
Convictie #4: Kwalitatieve obligaties in Europa
In onze obligatieallocatie behouden we een duidelijke voorkeur voor kwalitatieve bedrijfsobligaties die historisch goed hebben gepresteerd in een context van macro-economische risico's, gekenmerkt door bescheiden groei en vooruitzichten van dalende rentetarieven op middellange termijn. Een situatie waarin we ons vandaag bevinden. We verwachten een potentieel bruto rendement van ongeveer 4% over een periode van 5 jaar voor dit onderdeel van de portefeuille. Op het niveau van de curvepositie geven we de voorkeur aan looptijden tot 5 jaar en we zijn van plan om langere looptijden toe te voegen aan de klantenportefeuilles op het moment dat de rentetarieven sterker dan verwacht stijgen (i.e. overshoot). In de toekomst zullen we, afhankelijk van de evolutie van de economische groei en aanpassingen in het monetaire beleid, ook overwegen om het obligatiegedeelte van de portefeuille bloot te stellen aan hoogrentende obligaties. Dit is echter momenteel nog te vroeg, omdat in tijden van macro-economische vertraging de risico's op wanbetaling hoog blijven.
Convictie #5: Het thema van de energietransitie
De fundamenten blijven intact, ondanks het negatieve sentiment door de stijging van de rente afgelopen twee jaar en knelpunten in de toeleveringsketen met impact op de inputprijzen. We zijn constructief omdat we in een cyclus van dalende rente terechtkomen en de trend van de energietransitie blijft versnellen: 2023 was een recordjaar voor zonne-installaties.
Belfius AM blijft optimistisch over aandelen gezien de veerkrachtige mondiale groei en de dalende inflatie. We geven de voorkeur aan een barbell-benadering met investeringen in gezondheidszorg, materialen, Amerikaanse technologie en ondergewaardeerde Europese smallcaps. Op obligatieniveau geven we de voorkeur aan staatsobligaties en kwalitatieve bedrijfsobligaties ten opzichte van high yield. In periodes waarin de rentetarieven sterkere stijgingen optekenen, overwegen we om duration toe te voegen, vooral boven het niveau van de 2,7% op 10-jaarsrente in Duitsland.
Profiteren van het herstel van de economie met een overweging in aandelen en een focus op cyclische bedrijven en een eerste positie in kleine beurskapitalisaties in Europa, maar ook op grote Amerikaanse technologiebedrijven om te profiteren van innovatie en AI-revolutie.
Ten tweede vullen we het aandelenluik verder aan met de bedrijven uit de gezondheidssector om te profiteren van consolidatiebewegingen en goede groeivooruitzichten. Daarnaast verkiezen we ook bedrijven die betrokken zijn bij de energietransitie. Met andere woorden: bescherming tegen economische vertraging of externe schokken door te investeren in veerkrachtige thema's zoals gezondheidszorg en de Groene Revolutie.
En ten derde bieden bedrijfsobligaties een aantrekkelijk en stabiel potentieel rendement, terwijl kwalitatief hoogwaardige overheidsobligaties extra buffer bieden in de portefeuille gezien het macro-economische scenario dat we inschatten: matige groei, dalende inflatie en renteverlagingen door centrale banken.
Bron: Belfius Asset Management – Maud Reinalter, Chief Investment Officer en Thomas Stul, Senior Investment Strategist, juni 2024.
Deze publicatie heeft een louter informatief karakter. Aan de inhoud ervan kunnen geen rechten worden ontleend. Het bevat geen aanbod tot aan- of verkoop van een of meerdere financiële instrumenten, geen beleggingsadvies of beleggingsaanbeveling, evenmin een bevestiging van enige transactie. Hoewel Belfius Asset Management de vermelde gegevens en bronnen in deze presentatie zorgvuldig selecteert, kunnen vergissingen of weglatingen niet a priori worden uitgesloten. Belfius Asset Management en Belfius Bank garanderen in geen geval de volledigheid van de opgenomen informatie in dit document en aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid, als gevolg van een onjuiste of onvolledige weergave van deze informatie. Noch Belfius Asset Management, noch Belfius Bank kunnen aansprakelijk worden gesteld voor rechtstreekse of onrechtstreekse schade die voortvloeit uit dit document. De intellectuele eigendomsrechten van Belfius Asset Management en Belfius Bank moeten altijd worden gerespecteerd. De inhoud van dit document mag niet gereproduceerd worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Belfius Asset Management en Belfius Bank.
Dit document vormt geen onderzoek op beleggingsgebied in de zin van artikel 36 (1) van de Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/565. Belfius Asset Management en Belfius benadrukken dat deze informatie niet is opgesteld overeenkomstig de wettelijke voorschriften ter bevordering van de onafhankelijkheid van onderzoek op beleggingsgebied. De informatie is evenmin onderworpen aan een verbod om al te handelen vóór de verspreiding van onderzoek op beleggingsgebied.
De vermelde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopaanbeveling.
Resultaten uit het verleden, gesimuleerde resultaten uit het verleden of prognoses van toekomstige resultaten van een financieel instrument, een financiële index of een beleggingsdienst vormen geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige resultaten. Brutoresultaten kunnen beïnvloed worden door provisies, vergoedingen en andere lasten. Prestaties uitgedrukt in een andere munt dan die van het land van verblijf van de belegger zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, met een negatieve of positieve impact op de resultaten. Indien dit document verwijst naar een specifieke fiscale behandeling, dan is deze informatie afhankelijk van de individuele situatie van elke belegger en kan deze onderhevig zijn aan wijzigingen.
Op het Trends Investment Summit op 13 maart in Brussel ging Maud Reinalter, Chief Investment Officer bij Belfius Asset Management, met beleggingsstrategen van vier Belgische grootbanken in debat over vermogensbeheer in 2024.
Bron: Francis Muyshondt, Investment Officer, 20/03/2024
Bron: Jasper Van Loy, De Morgen, 23 januari 2024
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be
Bron: Peter Van Maldegem, De Tijd, 13 januari 2024
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be
In een wereld die wordt getekend door de wereldwijde economische vertraging, laten we u hier de keuzes voor beleggers in 2024 ontdekken.
De wedergeboorte van de obligatiemarkt roept vragen op... Moeten beleggers in deze heropstanding geloven? Hoe integreert men obligaties in een gediversifieerde portefeuille?
Hoe hebben de inflatie en de rentestijging het landschap van alternatieve energie gevormd? Zijn dit structurele veranderingen of kansen om te grijpen?
Wat waren tenslotte de sleutels tot de sterke prestatiespreiding van de wereldwijde aandelenmarkten in 2023? En wat zijn de vooruitzichten voor de duurzaamheid van deze trends?
Het jaar 2023 werd gekenmerkt door de overheersende invloed van de centrale banken op het wereldwijde financiële toneel. Na hun elan van het voorgaande jaar bleven deze instellingen doortastende maatregelen nemen, waarbij ze de rentetarieven herhaaldelijk verhoogden om de inflatie in toom te houden.
De huidige resultaten zijn bemoedigend, hoewel de totale overwinning nog altijd onzeker is. Volgens onze voorspellingen zouden de centrale banken hun cyclus van renteverhogingen beëindigen en een strategische pauze nemen, om de gevolgen van deze maatregelen voor de economie te evalueren tegen midden 2024. In de eurozone daalde de inflatie aanzienlijk, van bijna 11% op haar hoogtepunt vorig jaar tot ongeveer 2,4% volgens de laatste schattingen. In de Verenigde Staten daalde ze van 9 naar 3%.
Niettemin kunnen renteverhogingen op korte termijn uitdagingen met zich meebrengen en de economie verzwakken. In Europa was het rente-effect sterker dan in de VS, waar de consumptie robuust blijft. De opkomende markten laten een sterke groei zien, met uitzondering van China, dat wordt getroffen door een vastgoedcrisis en een afnemend consumentenvertrouwen.
Wat de financiële markten betreft, was het opmerkelijkste evenement van het jaar ongetwijfeld de sterke stijging van de geldmarkttarieven. Zo bereikte het depositotarief van de Europese Centrale Bank (ECB) een historisch hoogtepunt van 4%. Deze stijging beïnvloedde ook de Duitse 10-jarige tarieven, die in oktober voor het eerst sinds 2011 de 3% overschreden om eind 2023 te stabiliseren op 2%. Hoewel we een daling op middellange termijn hadden verwacht gezien de afzwakking van de inflatie, waren we verrast door de snelheid ervan.
De sterke economische groei in de VS en de toenemende innovatie van artificiële intelligentie zorgden in 2023 voor optimisme op de markten.
De Nasdaq vertoont een indrukwekkende stijging van ongeveer 43%, waarmee het de S&P 500 (+24%) en de Stoxx 600 (+19%) ver achter zich laat. Deze uitzonderlijke prestatie op de Amerikaanse markt wordt verklaard door de sterke groei en de dominantie van technologiebedrijven gericht op kunstmatige intelligentie (AI), de zogenaamde ‘Magnificent Seven’. Aan de andere kant stegen de opkomende markten slechts met 3% in euro's, ondanks de sterke prestaties van Brazilië, Zuid-Korea en Taiwan. Deze winsten waren niet voldoende om het verlies in China te compenseren, wat de hele regio heeft beïnvloed.
Inflatiedaling, maar wel boven het streefcijfer van de centrale banken
De huidige globale economische situatie wordt gekenmerkt door een dalende inflatie, zij het nog altijd op niveaus die aanzienlijk hoger liggen dan vóór de Covid-19-pandemie.
In de eurozone daalde de totale inflatie snel sinds augustus, al zou ze de komende maanden weer moeten stijgen als gevolg van het basiseffect. Vervolgens zou de totale inflatie opnieuw moeten dalen, maar het zal langer duren voordat de kerninflatie afneemt. Rekening houdend met deze 2 elementen voorspellen we een inflatie van ongeveer 2,5% tegen eind 2024.
In de VS zal de inflatie naar verwachting uitkomen op gemiddeld 4,1% voor 2023 en blijven normaliseren om begin 2024 onder de 3% op jaarbasis te dalen, convergerend naar 2% aan het einde van het jaar.
Waarschijnlijk geen monetaire versoepeling vóór het 2e semester
Een monetaire versoepeling is waarschijnlijk pas mogelijk vanaf de 2e helft van 2024, wanneer de inflatiecijfers verder zijn gedaald en in lijn komen met de doelstellingen van de centrale banken. De depositorente voor de eurozone zou dan naar verwachting stabiliseren op 3,5% tegen eind volgend jaar. In de VS zouden de beleidsrentetarieven een vergelijkbare trend volgen, dalend van 5,25 à 5,50% naar 4,75 à 5%.
Geen recessie, wel een wereldwijde vertraging wat de groei betreft
Verenigde Staten
De economie verraste met haar veerkracht in 2023, waarbij ze de groeiverwachtingen van economen overtrof. Het 3e kwartaal kende een sterke stijging, met een geannualiseerde groei van 5,2%. Deze uitzonderlijke prestatie werd ondersteund door een robuuste consumentenbesteding en een groei van de voorraden. Deze gunstige periode lijkt evenwel ten einde te komen. In deze context zou de groei dit jaar naar verwachting gemiddeld rond de 2,4% blijven en geleidelijk dalen naar ongeveer 1,1% volgend jaar.
Eurozone
De neerwaartse risico’s voor de economische groei nemen toe door de aanhoudende daling van leidende indicatoren, zoals inkoopmanagersindexen, en door geopolitieke onzekerheden. Deze onzekerheden kunnen leiden tot stijgende energiekosten, wat extra schadelijk is voor het Europese continent gezien de sterke afhankelijkheid van energie-import. Deze factoren zouden de eurozone in staat kunnen stellen om een gemiddelde groei van 0,9% te bereiken. Een technische recessie blijft evenwel mogelijk.
China
Recente gegevens bevestigen een moeilijke economische periode. Uit enquêtes onder inkoopmanagers blijkt dat productiebedrijven geconfronteerd worden met uitdagingen als gevolg van een zwakke globale vraag. Hoewel het land naar verwachting een groei van 5,0% zal bereiken in 2023, in lijn met de vooropgestelde nationale economische doelen, verwachten we een waarschijnlijke vertraging van de economie in 2024, met een economische groei van om en bij de 4,5%.
Conviction #1: meer obligaties in portefeuille
Gezien de hogere rentetarieven bestaat er vandaag een alternatief voor aandelen, namelijk obligaties. Daarom hebben we sinds eind vorig jaar systematisch posities opgebouwd in de obligatiecomponent van onze portefeuilles, voornamelijk in de eurozone. We hebben ingezet op kwaliteitsvolle bedrijfsobligaties en staatsobligaties.
We pleiten voor het verlengen van de looptijd van obligaties in portefeuille gedurende periodes van onzekerheid, dat wil zeggen wanneer de marktrente stijgt. Deze aanpak beoogt een potentieel hoog gemiddeld rendement over een langere periode, terwijl we anticiperen op een daling van de rentetarieven wanneer de inflatie verder vertraagt. Deze strategie biedt ook extra bescherming in het geval van een sterkere economische vertraging dan verwacht.
Conviction #2: investment grade bedrijfsobligaties
In onze obligatieallocatie behouden we een voorkeur voor hoogwaardige bedrijfsobligaties die historisch goed hebben gepresteerd in een context van hoog macro-economisch risico, gekenmerkt door een bescheiden groei en het vooruitzicht op een rentedaling op middellange termijn, zoals momenteel het geval is. Voor dit onderdeel van de portefeuille verwachten we een potentieel rendement van iets minder dan 4% bruto over een periode van 5 jaar.
Conviction #3: neutraal voor de aandelenmarkt
Sinds mei 2023 handhaven we een neutrale positie ten opzichte van aandelen, en bij de start van 2024 zullen we deze positionering behouden. Twee factoren spelen hierbij een rol:
1. we verwachten een daling van de bedrijfswinsten in de komende maanden
2. hoewel de waarderingen van wereldwijde aandelenmarkten op korte termijn hoog lijken, worden ze aantrekkelijker op middellange termijn, rekening houdend met een herstel van de winstgevendheid over een iets langere periode
Onze voorkeur gaat uit naar kwaliteitsaandelen die worden gekenmerkt door een lage schuldgraad en een robuuste groei.
Conviction #4: de VS boven Europa op de aandelenmarkt
We geven de voorkeur aan de VS vanwege de verwachte veerkracht van de Amerikaanse beursindexen, die minder onderhevig zijn aan economische cycli en meer gedreven worden door innovatie, met name door artificiële intelligentie. De samenstelling van de Europese beursindices is daarentegen meer cyclisch gekleurd, waardoor ze gevoeliger zijn voor een vertraging van de economische cyclus.
We hebben ook onze positie op de opkomende markten verminderd, net als onze blootstelling aan China vanwege een teleurstellend herstel na de Covid-pandemie. Op dit moment blijft er grote onzekerheid bestaan op deze markt, zowel op geopolitiek als economisch niveau, waardoor een aanzienlijk herstel onwaarschijnlijk lijkt. Opkomende markten zoals Brazilië, Zuid-Korea en Taiwan hebben al goed gepresteerd.
Conviction #5: het thema van de energietransitie
Beleggers waren in 2023 zeer pessimistisch over deze sector. Daarom handhaven en versterken we dit thema in onze portefeuilles. De wereldwijde economische impact van de klimaatverandering zal blijven toenemen, en dit op structurele en voortdurende wijze. Bovendien hebben recente gebeurtenissen aangetoond hoe afhankelijk fossiele brandstoffen zijn van geopolitieke gebeurtenissen. Het is daarom noodzakelijk om onze energiebronnen te diversifiëren en duurzaam te maken.
Conviction #6: gezondheidszorg
We handhaven dit thema in onze portefeuille ondanks een lichte negatieve prestatie van de MSCI World Healthcare-index sinds begin 2023. Toch blijft dit thema relevant in tijden van economische groeivertraging, omdat het stabiliteit biedt, met name vanwege de vergrijzing van de bevolking.
Conviction #7: technologie
We geven de voorkeur aan Amerikaanse technologieaandelen vanwege de groeikansen die ze bieden. Deze bedrijven laten opmerkelijke winstgevendheid zien, waarbij de ‘Magnificent Seven’ een nettomarge van 25% en een rendement voor de aandeelhouder van 44% tonen. Bovendien zetten halfgeleiderfabrikanten de huidige geopolitieke spanningen tussen China en de VS om in groeikansen.
Inflatie en rentevoeten
Het lijkt erop dat de beheersing van de snel stijgende inflatie op de goede weg is. Centrale banken hebben dus geen reden meer om hun beleidsrentetarieven verder te verhogen. Op korte termijn zou de economie nog wat vertragen. De langetermijnrentes zouden dus moeten stabiliseren, en vervolgens dalen.
Obligaties
De recente daling van de rentetarieven heeft de prestaties van de obligatiemarkten ondersteund, vooral die van hoogwaardige bedrijven, met zeer respectabele resultaten tot gevolg. Met rentetarieven die vanuit historisch perspectief nog altijd hoog zijn, biedt deze activaklasse nog altijd investeringsmogelijkheden, zowel voor korte als voor lange looptijden, die we zullen versterken tijdens periodes van renteverhogingen.
Aandelen
Onze aanpak blijft momenteel selectief, met de nadruk op de VS en op minder cyclische sectoren zoals de gezondheidszorg, als reactie op een geleidelijke economische vertraging. Ook de groene revolutie biedt kansen, met aantrekkelijke groeivooruitzichten en waarderingen die na de impact van rentestijgingen aantrekkelijker zijn geworden. Tot slot behoudt kunstmatige intelligentie (AI) een aanzienlijk potentieel, hoewel sommige waarden in het eerste halfjaar gestegen zijn. Technologie wordt opnieuw beschouwd als een prestatievector voor 2024, maar ook hier op een selectieve manier.
1. Kansen grijpen op obligatiegebied: diversificatie van looptijden, met nadruk op particuliere emittenten van hoge kwaliteit.
2. In de revolutie van kunstmatige intelligentie of AI en brede technologie duiken om te profiteren van het nieuwe industriële tijdperk.
3. Bescherming zoeken tegen economische vertraging door te investeren in veerkrachtige thema's, zoals gezondheid en de groene revolutie.
Bron: Belfius Asset Management – Maud Reinalter, januari 2024
Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Asset Management, geeft de visie van Belfius Asset Management op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Die graag met u bekijkt welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen. De vermelde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopaanbeveling.
Let op: rendementen uit het verleden, simulaties van rendementen uit het verleden en de voorspelde toekomstige rendementen van een financieel instrument, een financiële index, een strategie of een beleggingsdienst, zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige rendementen. Brutorendementen kunnen worden beïnvloed door provisielonen, kosten en andere lasten. Rendementen die uitgedrukt zijn in een andere munt dan die van de woonstaat van de belegger, zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, die de meerwaarden positief of negatief kunnen beïnvloeden.