Verantwoord beleggen

Meer en meer beleggers willen weten wat er concreet met hun geld gebeurt. Sluiten hun investeringen aan bij hun overtuigingen op het vlak van milieu, mens, maatschappij en deugdelijk bestuur? Het gaat dan inderdaad om ESG-criteria of criteria rond duurzaam en verantwoord beleggen.

Duurzaam en geëngageerd

U maatschappelijk verantwoorde beleggingsoplossingen bieden is voor ons evident. We stemmen onze beleggingspolitiek hier steeds progressief en toekomstgericht op af.

Hoe? Door verschillende selectie- en opvolgingsmethodes, zoals:

  • Basisscreening op het vlak van uitsluitingscriteria (controversiële activiteiten)
  • Thematische selectie van beleggingen
  • Aandacht voor duurzaamheidsfactoren in uw beleggingsstrategie

Zo worden enkel aandelen en obligaties geselecteerd die beantwoorden aan de visie van Belfius op mens, milieu en maatschappij. Meer info hierover vindt u in onze Transition Acceleration Policy (TAP).

 
 

Wat zijn onze richtlijnen?

Ons engagement manifesteert zich in concrete richtlijnen:

  • Over onze aanpak rond maatschappelijk verantwoord investeren leest u meer in onze Responsible Investment Policy.
  • Een beleid rond ons engagement (Engagement Policy), zowel voor onze partner-vermogensbeheerders als voor de ondernemingen waarin we zelf rechtstreeks beleggen. Een concreet Stembeleid want we geloven dat transparantie een fundamenteel element is van actief aandeelhouderschap.
    Daarom brengen we onze stakeholders geregeld op de hoogte van relevante ontwikkelingen en verwezenlijkingen.
    Het overzicht van de stemactiviteiten voor onze fondsen en up-to-date statistieken kan u terugvinden via onze ‘Vote Disclosure Site’. In ons jaarlijkse Rapport over Actief Aandeelhouderschap brengen we eveneens verslag uit over stemactiviteiten voor onze belangrijkste beleggingsoplossingen.
  • Medewerking aan het Belgische label Towards Sustainability: een initiatief van Febelfin om een uniform kader te ontwikkelen voor duurzame investeringen op de Belgische markt.
  • Bij Belfius Asset Management hebben we sinds 28 februari 2019 het handvest van de United Nations Principles for Responsible Investments (UNPRI) ondertekend. Als ondertekenaar promoten wij de 6 UNPRI-principes. Bovendien werken wij continu aan de beoordeling, verbetering en transparantie van onze verantwoorde beleggingspraktijken. Meer details over de UNPRI en onze laatste beoordeling vindt u in ons "UNPRI Assessment Results Report".
 

Introductie van ons nieuw beleid: Onze daden in overeenstemming brengen met onze waarden

Bij Belfius AM geloven we dat verantwoord beleggen verder gaat dan financieel rendement. We zijn er trots op om, voortbouwend op ons bestaande ESG-beleid (Environmental, Social en Governance), aanvullende maatregelen te introduceren die onze toewijding aan duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid weerspiegelen. Al deze beleidsregels weerspiegelen de acties die wij als beleggers zullen ondernemen met betrekking tot de bedrijven en overheden waarin wij beleggen, en dit over een breed scala aan onderwerpen.

Wat met duurzaamheidsrisico’s?

Een duurzaamheidsrisico is elk milieu-, bestuursgerelateerd of sociaal feit dat een negatief effect kan hebben op de waarde van een belegging. Denk aan extreme weersomstandigheden, verlies van biodiversiteit, schendingen van mensen- of arbeidsrechten, kwesties rond gendergelijkheid of niet-naleving van fiscale praktijken.

Belfius Asset Management wil die duurzaamheidsrisico’s in uw portefeuille beperken door:

  • Rekening te houden met potentiële duurzaamheidsrisico’s in de financiële analyse van beleggingsinstrumenten zodat ze ook worden weerspiegeld in de prijs en de verwachte financiële rendementen.
  • Sector/Industrielimieten te hanteren voor sectoren met hoge duurzaamheidsrisico’s (bijvoorbeeld koolstofintensieve sectoren). Meer hierover in onze Transition Acceleration Policy (TAP).
  • Op aandeelhoudersvergaderingen te stemmen over agendapunten en besluiten rond thema’s die verband houden met duurzaamheidsrisico’s, zoals het verbeteren van bestuursstructuren (Governance van ESG).
  • Zich te engageren bij bedrijven om:
    • Een beter zicht te krijgen op de duurzaamheidsrisico’s waaraan ze zijn blootgesteld en de acties die ze ondernemen om die risico’s te herkennen, te meten, te beperken en te controleren.
    • Het management te stimuleren om geschikte maatregelen te nemen als hoge onbeheerde duurzaamheidsrisico’s worden geïdentificeerd.

Toezicht op duurzaamheidsrisico’s

Onze beheerders beschikken over tal van middelen om duurzaamheidsrisico’s te identificeren en te monitoren in de portefeuilles die ze voor onze klanten beheren. De aanpak daarvoor verschilt tussen portefeuilles beheerd door Belfius Asset Management en portefeuilles gedelegeerd aan externe beleggingsbeheerders.

Het Risk Management-team van Belfius Asset Management monitort permanent of onze beheerde fondsen en portefeuilles aan alle vooropgestelde duurzaamheidscriteria voldoen. Daarbij worden zowel de eigen duurzaamheidscriteria van Belfius Asset Management zoals de Transition Acceleration Policy (TAP) opgevolgd, als de duurzaamheidscriteria die de beleggingsbeheerder voor een bepaalde portefeuille definieert.